Manfred Krcmar naar Smart Deals

15-03-2019

|

id"":2876}

Wordt Mister Smart Deals en vennoot bij
SDM-Valorum

Manfred Krcmar (46) uit Bilzen, gewezen vermogensbeheerder, komt aan het hoofd te staan van Smart Deals, de jonge en gespecialiseerde poot van de Antwerpse overnamespecialist SDM-Valorum Corporate Finance Group. Het wordt zijn taak om de unieke formule van Smart Deals op de radar te krijgen bij ondernemers.

 SDM-Valorum werd door Jan Verbrugge (57) en is ook in Limburg erg actief. De specialist in het kopen en verkopen van bedrijven (M&A) noemt zichzelf op dat vlak de grootste onafhankelijke speler van het land, met de focus op kmo’s. Jan Verbrugge maakte in het verleden opgeld in de distributie van tabakswaren en haalde ook daar de mosterd inzake M&A. Met een beperkt team van 17 mensen heft SDM-Valorum al zo’n 1.200 ondernemingen begeleid bij het kopen of verkopen. “We doen ook enkel dat laatste volgens de formule no cure no pay (geen oplossing, geen betaling, nvdr). Alle andere aspecten van M&A – juridisch of fiscaal – besteden we uit”, zegt Verbrugge.

Veilig

Twee jaar geleden ontwikkelde SDM-Valorum de unieke formule Smart Deals, vooral gericht op het veiligstellen van het vermogen opgericht van de ondernemer. “In de meeste gevallen maakt het bedrijf zo’n 80 procent uit van het totale vermogen van de ondernemer. En dat kan je niet echt veilig noemen”, zegt dealmaker Verbrugge. In het nieuwe model neemt een ondernemer, eventueel samen met een aantal medewerkers of managers, een minderheidsparticipatie in een nieuwe constructie of holding boven zijn of haar bedrijf. De overige aandelen worden onderschreven door een groep van individuele investeerders – veelal andere ondernemers – die eigenlijk de rol overnemen van een klassieke private-equityspeler. Op die manier stelt de ondernemer een stuk van zijn vermogen veilig voor de toekomst. “Een dergelijk model kan bovendien een oplossing bieden voor tal van uitdagingen van de ondernemer: de verankering van zijn of haar bedrijf, het proces van opvolging door de kinderen, het aantrekken van externe bestuurders, investeringsplannen helpen financieren, enzovoort”, zegt Jan Verbrugge. Van de andere kant kunnen de andere ondernemers als beleggers hun portefeuille spreiden. “En daar heb ik een vermogensbeheerder voor nodig”, zegt Verbrugge, wijzend naar Manfred Krcmar.

Uitdaging

Manfred Krcmar heeft 25 jaar ervaring in de financiële sector, waarvan 20 jaar als private banker. Tot eind vorig jaar stond hij aan het hoofd van de Hasseltse en Antwerpse vestiging van vermogensbeheerder Puilaetco Dewaay. De bedoeling is dat hij ‘Mister Smart Deals’ wordt. “Ik ken Jan al jaren, en vorig najaar kwam het tot een eerste gesprek over een eventuele overstap. Uiteindelijk heb ik besloten om de uitdaging aan te nemen”, zegt Manfred Krcmar, die ook vennoot wordt bij SDM-Valorum. “Het wordt mijn taak om Smart Deals onder de aandacht te krijgen bij ondernemers langs beide kanten.” En dan moet de uitrol naar Nederland volgen.”