Limburgse A&M Invest wordt grootste belgische autogroep na participatie in Antwerpse Centrauto.

01-10-2019

|

Uncategorized

De Limburgse groep A&M Invest, de holding boven de autodealers Delorge, Van Osch en JLR Hasselt, neemt een participatie in de Antwerpse groep Centrauto, verkoper van BMW en MINI. Als de mededingingsautoriteiten hun goedkeuring geven, ontstaat daarmee de grootste Belgische autogroep. Samen verkopen ze bijna 20.000 auto’s per jaar.

Automotive & Mobility Invest, de holding van ondernemer Peter Guelinckx, heeft de voorbije jaren een opmerkelijk groeitraject afgelegd. De groep, tot voor kort in Limburg vooral bekend als dealer van de merken van de Volkswagengroep, rondde in oktober vorig jaar de overname af van de BMW en MINI-dealer van Osch. Voor het eerst vielen daarmee de premiummerken BMW en Audi onder dezelfde automobielholding. Met de overname van Metropool Hasselt, dealer van de merken Jaguar en Land Rover, voegde A&M Invest in september vorig jaar nog een nieuw juweel toe aan de al rijk bezette kroon.

De overnamehonger van Peter Guelinckx was daarmee echter verre van gestild. Vandaag zet A&M Invest een belangrijke stap buiten de Limburgse provinciegrenzen. Als de autoriteiten die waken over de vrije concurrentie hun goedkeuring geven, neemt A&M Invest een minderheidsparticipatie in de Antwerpse groep Centrauto, de grootste BMW en MINI-dealer van het land.

Groei
Centrauto werd opgericht in 1923 en wordt vandaag geleid door het duo Alex Geurts en Philippe Van der Brempt, beiden ook de enige aandeelhouders. Centrauto kende net als A&M Invest de voorbije jaren een forse groei. Vandaag is Centrauto met een verkoop van een kleine 6.000 nieuwe en tweedehands BMWs en MINIs de grootste dealer van beide merken in België.

De groep Centrauto heeft vandaag vestigingen in Wijnegem en Malle, maar is sinds oktober 2017 ook actief in Limburg, met de overname van de concessies van Beckers in Genk en Dilsen-Stokkem. Alex Geurts en Philippe Van der Brempt gingen echter op zoek naar een partner. “Ik ben ervan overtuigd dat de consolidatiebeweging in onze sector nog niet achter de rug is”, aldus Alex Geurts. “Bovendien naderen wij beide de zestig. Om de groei van ons bedrijf ook in de toekomst te verzekeren, was een partner dus welkom.”

Participatie
Die potentiële partner werd in eerste instantie in het buitenland gevonden, maar toen trad de Limburgse groep A&M Invest op de voorgrond. “Het klikte meteen”,

A&M Invest neemt in eerste instantie een minderheidsparticipatie van 49 procent in het kapitaal van Centrauto, maar het is wel de bedoeling om binnen de drie jaar het volledige pakket aandelen over te nemen. Al die tijd blijven de zaakvoerders aan boord. “A&M Invest is als BMW-dealer nog een rookie, dus het leek ons zinvol nog een tijdje te wachten om een meerderheidsparticipatie te nemen.”

De nieuwe groep wordt meteen de grootste autodealer van het land, met een verkoop van bijna 20.000 nieuwe en gebruikte auto’s. Daar hoort vanaf dit jaar een omzet bij van 700 miljoen euro en een totaal van 950 werknemers.

Gelauwerd
Met de intrede in het kapitaal van Centrauto investeert A&M Invest niet alleen in de grootste BMW-dealer van België, maar ook in één van de meest gelauwerde. Volgens Federauto is Centrauto namelijk de snelste groeiende dealer én de meest ecologische concessie in België. Dit laatste zelfs wereldwijd.

“Door dit partnerschap profiteren we meteen van de knowhow die door Centrauto is opgebouwd”, zegt Peter Guelinckx. “Terwijl wij tot nu toe vooral groeiden in de breedte, is Centrauto ook in de diepte gegroeid, waarbij de focus meer ligt op nieuwe concepten zoals deelauto’s. Centrauto verenigt ratio en passie: het aanbieden van mobiliteitsoplossingen, gecombineerd met de passie van een mooi product.”